Datle ako funkčná potravina pre športovcov. | Frutree

Výber výživových doplnkov v oblasti športovej výživy je dnes nesmierne široký – od energetických gélov, cez proteínové tyčinky, až po rehydratačné nápoje. Ľahko potom zabúdame, že často môžu byť vhodnou, niekedy dokonca vhodnejšou voľbou niektoré bežné potraviny. Na rýchle doplnenie energie a zvýšenie športového výkonu môžu byť takým príkladom datle.

Datle sú druhom ovocia rastúcim na datlovníku pravom a celosvetovo existujú stovky najrôznejších druhov. V ponuke eshopu Frutree môžete nájsť čerstvé aj sušené datle, odrody Medjool datle, Deglet Nour datle a Mazafati datle.

Datle pre športovcov

V kontexte športovej výživy sú datle cenené najmä vďaka svojmu vysokému obsahu energie, respektíve sacharidov a veľmi často sú používané na tvorbu energetických tyčiniek a „raw snackov“. V závislosti na odrode, stupni zrelosti a na tom, či sa jedná o datle sušené, polosušené alebo čerstvé, sa obsah sacharidov pohybuje od cca 50-80 g/100 g. Konkrétnejšie sa jedná dominantne o glukózu a fruktózu. Niektoré druhy ako napr. Deglet Nour obsahujú vo vyššej miere aj sacharózu.

Kombinácia sacharidových zdrojov, práve napr. glukózy a fruktózy, môže byť prospešná v prípade konzumácie vyššieho množstva sacharidov v priebehu výkonu tým, že na vstrebávanie každého z nich sú v organizme využívané iné prenášače a sú tak v organizme efektívnejšie využité.

Datle májú nízky glykemický index a sú preto vhodné pred športovým výkonom.

Prekvapivo datle majú pomerne nízky glykemický index (GI). Podľa jednotlivých druhov sa v priemere pohybuje okolo 55, čo je aj hodnota glykemického indexu spomínanej odrody Medjool. Práve potraviny s nižším GI môžu byť vhodnou voľbou pred samotným výkonom. Pri konzumácii potravín s vyšším GI sa totiž môžu u niektorých jedincov, pri nevhodnom načasovaní, dostaviť stavy reaktívnej hypoglykémie, ako sú slabosť, nevoľnosť, tras či závraty.

Datle po športovom výkone.

Pre naštartovanie regeneračných procesov a doplnenie glykogénových zásob, je možné datle zaradiť po výkone v kombinácii s bielkovinami. Môžeme ich napr. rozmixovať a využiť na prípravu potréningového smoothie.

Datle sú významný zdroj draslíka.

Draslík K prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému, správnemu fungovaniu svalov a udržaniu normálneho krvného tlaku.

Draslík je minerál a elektrolyt, ktoré naše telo výrazne potrebuje, aby pomohlo našim svalom pracovať. Reguluje prácu svalov zodpovedných za náš srdcový tep a dýchanie. A to je zásadný faktor, ktorý treba brať do úvahy pri cvičení – konzumáciou datlí získavame draslík, ktorý zlepšuje náš srdcový tep, krvný tlak atď.

Okrem toho, draslík hrá dôležitú úlohu pri premene sacharidov na energiu a tiež zlepšuje tvorbu červených krviniek, pomocou ktorých sa kyslík posiela do našich svalov.

Ďalšou výhodou draslíka je regulácia tekutín v našom tele. Problém je v tom, že keď dostaneme nižšie hladiny draslíka vo vnútri buniek ako vonku, môžeme mať svalové kŕče a slabosť. To je dôvod, prečo sa športovcom odporúča zaradiť do stravy niektoré nápoje, ktoré obsahujú draslík. Banány a niektoré ďalšie ovocie môžu byť tiež skvelým spôsobom, ako získať draslík, ktorý vaše telo potrebuje.

Datle majú výsoký obsah vlákniny.

Okrem toho, že sú datle bohatým zdrojom sacharidov, tak obsahujú aj pomerne vysoké množstvo vlákniny – v priemere cca 8 g/100 g. Okolo tréningovej jednotky je však potrebná s konzumáciou vlákniny určitá opatrnosť, pretože jej väčšie množstvo môže spomaľovať trávenie, absorpciu živín a prípadne spôsobiť žalúdočný diskomfort. Preto je potrebné to s množstvom nepreháňať, na druhú stranu úplne striktne ju vylučovať nutné nie je. Konzumácia potravín s menším množstvom vlákniny v priebehu výkonu, môže v rámci nutričného tréningu napomôcť k adaptácii nášho tráviaceho traktu na príjem a trávenie potravy v priebehu zaťaženia. Pokiaľ budeme chcieť vyberať datle s nižším obsahom vlákniny, zameriame sa skôr na tie čerstvé ako sušené.

Datle obsahujú dôležité vitamíny a minerály pre športovcov.

Datle sú tiež fascinujúcim poskytovateľom vitamínov B, ktoré sú skutočne dôležité pre tých, ktorí to s udržiavaním kondície myslia vážne. Medzi tie vitamíny B patria B3 a B6 - B3, niacín je kľúčovou zložkou pre naše svaly. Výrazne zlepšuje funkčnosť nášho svalového aparátu a pomáha zvyšovať naše psychomotorické schopnosti.

Čerstvé Mazafati datle, sušené Deglet Nour a Medjool datle.

Rozdiel u datlí nerobia totiž iba samotné odrody, ale aj práve to, či sa jedná o datle sušené alebo čerstvé. Čerstvé datle bývajú chuťovo zaujímavejšie a majú nižší obsah sacharidov. Bývajú tiež mäkšie, niekedy až mazľavé. Preto nemusí vždy byť úplne ideálne, vziať si ich na bicykel len tak do vrecka. Veľmi dobre potom poslúžia na prípravu najrôznejších druhov domácich tyčiniek či „raw balls“ – k tomu môžeme mimochodom tiež využiť bežne dostupnú datľovú pastu. Sušené datle sú odolnejšie čo sa týka manipulácie v priebehu výkonu a majú vyšší obsah sacharidov. Niektoré druhy však môžu byť pomerne tuhé a ich konzumácia, najmä v záťaži, tak ťažšia.

Pokiaľ teda premýšľame nad konkrétnymi nutričnými postupmi v našom tréningu, je potrebné sa zamyslieť nad tým, čo je naším cieľom. Či k tomu budeme musieť využiť komerčné výživové doplnky, a ak nie, tak ako náročná bude konzumácia bežných potravín a aká s nimi bude manipulácia .